Energi

Nybyggd fastighet med hög energieffektivitet!

Nybyggd fastighet med hög energieffektivitet!

Fastigheten Åkersenapen 2 i Mölndal är ett bra exempel på hur man i dag bygger en ny fastighet från grunden med hög energieffektivitet. Fastigheten är på ca 2000 kvm i form av kontor och lager. Hyresgästen är fd tennisspelaren Magnus ” Gusten” Gustavsson med sitt företag GSL, Gustavsson Sport & Leisure.

När Zandén & Co Byggnads AB projekterade fastigheten var det med tanken att den skulle bli energieffektiv. Comfort Teknik, som ingår i TESAB-kedjan, fick i uppdrag att projektera och installera klimat- och energilösningen.

I dag är hela fastigheten uppbyggd på endast värmepumpad energi.

 - För oss är det självklart att alltid se över en fastighets energiåtgång och hur vi kan sänka den. I grunden är alla fastigheter i behov av kyla, värme och varmvatten. För att vara så energisnåla som möjligt så löste vi det i Åkersenapen 2, genom att installera tre olika värmepumpar på tre olika platser i fastigheten. En för produktion av varmvatten, en för produktion av värme och kyla till ventilationen och den tredje är punktbaserad kyla för hög internlast i form av belysning m m till hyresgästens showroom. I dag är 60% av den energi som fastigheten förbrukar återvunnen energi från utomhusluften, säger Peter Hultin, projektledare på Comfort Teknik.

- I våra fastigheter vill jag ha värmepumpar. Fjärrvärme gör att jag känner mig livegen. Comfort Teknik jobbar jag med kontinuerligt. Behöver jag hjälp med klimatet i en egen fastighet eller vid en entreprenad så är det dem jag ringer. Energibehovet för Åkersenapen 2 löste de på ett bra sätt.

De är kompetenta, hjälpsamma och strukturerade. Jag är väldigt nöjd med Comfort Tekniks insats och kan absolut rekommendera dem vidare, säger Rolf Zandén, vd på Zandén & Co Byggnads AB

 

Fakta: Åkersenapen 2 i Mölndal

Nybyggnation av kontor och lager på ca 2000 kvm där värmepumpad energi står för kyla, värme och varmvatten.

I byggnaden finns en panncentral för värmesystem samt varmvatten. Detta löste vi med 1st Mitsubishi PUHZ-HRP 200 med Zubadan teknik.

För värme till lagerlokaler installerade vi 3st PUHZ-HRP100 med 3st varvtals styrda innedelar typ IDH 125. Kyla samt värme till ventilationen löstes med 1st PUHZ-RP100 samt 1st PUHZ-RP71.

Kunden har även ett exklusivt showroom med mycket internlast i form av belysning mm. Där installerades 1st PUHZ-RP125 med 2st PLA 4-vägs blåsande innedelar.